Zupa żółwiowa

Ten przepis pochodzi z notatników Adolphe Duglere, najbardziej znanego szefa kuchni w Café Anglais.

Zupa Żółwiowa z „Uczta Babette”

POTAGE A LA TORTUE (Green Turtle Soup)

1 żywy zielony żółw (około 5 kg)
BULION (przepis poniżej)
WYWAR Z KURCZAKA I MIĘS (przepis poniżej)
Madeira (lub sherry)
wiązka ziół (bazylia, majeranek, rozmaryn, cząber, tymianek i pietruszka, wszystko razem związane i zawinięte w muślin)

CZYTAJ DALEJ

8 thoughts on “Zupa żółwiowa

  1. Pingback: UCZTA BABETTE | Babettes Feast cz. I

  2. w jednym z ostatnich odcinkow rewolucji kuchennych Gessler tez robila zupe zolwiowa z ksiazki polskiej kucharskiej z poczatku zeszlego wieku i okazalo sie ze byla to ala zupa zolwiowa bo robiona na cielecinie.

  3. Pingback: Uczta Babette | Babettes Feast cz. I | Kino&Kuchnia

Możliwość komentowania jest wyłączona.