A – C

AMARETTI – włoska nazwa na makaroniki, ostre i chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Te małe ciasteczka powstały w Wenecji we Włoszech w okresie renesansu. Robi się je z migdałów lub marcepanu, cukru i białka; mogą być o smaku czekoladowym lub z dodatkiem likierów. Są często podawane do kawy, słodkich win deserowych i likierów.

ANGEL FOOD CAKE – rodzaj ciasta biszkoptowego, pochodzący z północnej Ameryki, zdobył popularność w XIX wieku. Nazwę zawdzięcza swojej delikatności i kolorowi, ponieważ ciasto z powodu dużej ilości białek (około 10) jest białe. Podobno bardzo popularne na stypach.

BISCOTTI – znane również jako biscotti di Prato lub cantuccini, dwukrotnie pieczone ciastka pochodzące z miejscowości Prato. Po pierwszym upieczeniu kroi się je w plastry i piecze jeszcze raz. Przygotowywana z orzeszkami pinii oraz migdałami. Są suche i chrupiące, bardzo dobrze się przechowują. Podawane jako deser do kawy, win i likierów.

CORNED BEEF – wołowina konserwowa; wołowina peklowana (solona wołowina)

CHEF’S SALAD – sprawdź SAŁATKA SZEFA

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s