P – S

PASTRAMI  – mocno przyprawiona wędzona szynka wołowa

PASZTET STRASBURSKI, foie gras – pasztet produkowany z silnie otłuszczonych wątróbek gęsi lub kaczek. Tradycyjne świąteczne danie kuchni francuskiej i jedna z najdroższych potraw tej kuchni. Podaje się ją na gorąco – usmażoną lub zimno, w formie pasztetu. W celu uzyskania wymaganego otłuszczenia oraz odpowiednio dużych wymiarów wątroby, drób przeznaczony na pasztet strasburski jest karmiony figami i żołędziami.

PRAIRIE OYSTER – klasyczny lek na kaca: żółtko zmieszana z tabasco i sosem Worcestershire.

REBLOCHON – ser z Sabaudii, miękki, z tzw. „mytą skórką”

SABLE – okrągłe francuskie ciastka, tzw. shortbread biscuits, pierwsze podobno powstały w Sablé-sur-Sarthe w 1670 roku. Francuskie słowo „sable” oznacza piasek, być może w odniesieniu do ich delikatności i kruchości. Można do nich dodawać orzechy, migdały itp. Najbardziej znany przepis pochodzi od La Mère Poulard.

SAŁATKA SZEFA – bardzo znana amerykańska sałatka, składa się z gotowanego na twardo jajka, szynki lub wołowiny, indyka, kurczaka, pomidorów, ogórków i sera. Serwowane na liściach sałaty lodowej.

SHORTBREAD – jest to rodzaj ciastek które robi się z 1 porcji cukru, 2 porcji masła, 3 porcji mąki. Nazwa pochodzi od ich kruchej struktury (od dawnego znaczenia słowa short). Jest to klasyczny szkocki smakołyk.

SHORTCAKE – kruche ciastko z bitą śmietaną i owocami, najbardziej znany jest shortcake z truskawkami.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s